Què és el Pilates Clínic?

El Pilates Clínic és un tipus d’exercici físic centrat en la postura, l’estabilitat dels músculs del tronc, l’equilibri, el control corporal, la força, la flexibilitat i la respiració. El Pilates Clínic s’utilitza com a sistema de prevenció de lesions i com a tractament d’aquestes en la fase final de la rehabilitació. Aquest mètode es va iniciar al segle XX durant la primera guerra mundial com a tractament dels soldats i va evolucionar com un sistema d’entrenament per ballarins. Actualment existeix el Pilates convencional i el Pilates Clínic orientat a la salut. Cada dia existeix més evidència clínica de la millora dels pacients utilitzant el Pilates Clínic.

Tot i que el Pilates Clínic pot ser molt beneficiós per la prevenció i tractament de certes lesions, es necessari que aquest estigui dirigit a cada cas en concret i amb una valoració prèvia de les necessitats particulars. Això assegura les millores que es busquen i s’eviten els riscos de lesió. Per això a Clínica FIO2 abans d’iniciar el Pilates Clínic revisem la història clínica dels nostres pacients i ens marquem uns objectius a treballar.

Quins son els principis del Pilates Clínic?

Hi ha 6 principis bàsics en el Pilates Clínic que han de ser aplicats en tots els exercicis per assegurar el màxim benefici. Aquestes inclouen:

La concentració

Concentrar-se en la correcta execució de cada exercici de Pilates Clínic i els músculs específics involucrats.

La postura

Centrar-se en la correcta posició de la columna vertebral i l’activació dels músculs d’estabilització (músculs del sòl pèlvic i transvers de l’abdomen) per donar suport a la zona lumbar i la pelvis.

El control

Mantenir una posició òptima i control de tots els moviments durant la pràctica del Pilates Clínic.

El movimient fluid

S’ha de treballar sense problemes i fent que cada moviment sigui eficient i fluid.

La precisió

Realitzar cada exercici de Pilates Clínic amb atenció als detalls i d’una manera precisa per garantir la tècnica correcta.

La respiració

Mantenir-se relaxat i respirar normal durant tots els exercicis de Pilates Clínic. No aguantis la respiració.

Quins són els beneficis del Pilates Clínic?

Hi ha nombrosos beneficis que es poden obtenir a partir de la realització d’exercicis de Pilates Clínic. Alguns d’aquests inclouen:

Millora la postura i l’estabilitat de la base

L’augment de la força muscular i la flexibilitat

Prevenció de lesions

Ajuda en la fase final de la rehabilitació evitant les recaigudes

Restauració dels patrons de moviment normals

Millora el control de la respiració

Augmenta la coordinació i el control muscular

Enforteix els abdominals i el sòl pèlvic evitant disfuncions d’aquests

Millora el to general del cos i la forma física augmentant millora l’equilibri

Consulta amb la fisioterapeuta què pot fer el Pilates Clínic en el teu cas en concret. Contacta amb nosaltres per informar-te’n i/o concertar cita.