El prolapse d’òrgans pèlvics es produeix quan els òrgans, com ara l’úter, cauen de la seva posició normal a favor de la gravetat. Els òrgans poden lliscar cap avall i sobresortir en alguns casos de la cavitat abdominal a través del sòl pèlvic. En altres casos de prolapse, tan sols es nota una sensació de pes sobre les estructures de la zona com la vagina.

 

Els factors de risc per patir prolapse inclouen l’embaràs, el part, trastorns del teixit connectiu, manipular pes, l’obesitat i el tabaquisme. És més freqüent a partir de la menopausa, però es pot patir en qualsevol etapa de la vida.

 

Un prolapse no sempre és dolorós, però pot ser la causa d’altres problemes com incontinència urinària, incontinència fecal o disfuncions sexuals entre altre. Per tant és necessari tractar-ho tot i que no existeixi simptomatologia.

Què es pot fer davant un prolapse?

 

Davant d’un prolapse el primer que s’ha de fer és identificar quin òrgans pateixen el canvi de posició i quines són les causes que els han portat a realitzar aquest canvi. Un cop això està clar, l’especialista li proposarà el millor tractament pel seu cas concret de prolapse. La majoria de casos es resolen amb exercicis sobre la musculatura del sòl pèlvic i certes tècniques per recuperar la posició dels òrgans que han descendit.

 

El procés per identificar la causa del prolapse sol ser una exhaustiva anamnesi i una posterior exploració física, que pot incloure un examen intern (vaginal o rectal). Aquest examen intern és sovint és necessari per assegurar el correcte funcionament de certs músculs que participen en el control dels prolapses. S’avaluen completament i s’obté la informació correcta sobre la seva condició i l’estat dels seus músculs. Aquest procés es realitza en una consulta privada i sempre amb el mateix especialista.

 

La majoria dels pacients noten una millora dels símptomes del prolapse a las 4-6 setmanes si es realitzen els exercicis correctament. La reeducació del sòl pèlvic comporta l’entrenament diaria durant aproximadament sis mesos i després un manteniment que pot fer de manera autònoma per assegurar el correcte funcionament al llarg del temps.

Abrir el chat
Hola, ¿cómo podemos ayudarte?