La diàstasis abdominal és la separació de les dues bandes musculars del recte abdominal a causa d’un excessiu estirament del teixit connectiu que els uneix pel centre (línia alba). El teixit connectiu que es veu afectat en la diàstasis abdominal, és un material que s’encarrega d’empaquetar i donar forma als músculs i òrgans.

 

El signe més clar de la diàstasis abdominal és una cresta des de l’extrem inferior del esternó fins el melic que es fa més evident amb la tensió muscular o realitzant un valsalva.

 

La diàstasis abdominal és més comú en embarassades i els mesos posteriors a l’embaràs. No obstant això, en realitat es tracta d’un símptoma de la debilitat de la paret abdominal, afegint-li una mala postura i un augment de la pressió dels òrgans contra aquesta pared.

 

La diàstasis abdominal, com s’ha comentat, és més comú en les dones embarassades ja que durant aquest període es donen unes condicions particulars que faciliten l’estirament d’aquest teixit connectiu. La primera i més evident és l’augment del perímetre de l’abdomen tant per el creixement de l’úter com pel volum del nadó. La segona és l’estímul hormonal que provoca la relaxació dels teixits per assumir els canvis que es donen durant l’embaràs. Aquesta situació clínica i sumant la pressió que realitzen els òrgans des de l’interior de l’abdomen cap a la pared anterior permetrà que aparegui la diàstasis abdominal.

 

La diàstasis abdominal és extremadament comú i sovint no és diagnosticada. En ocasions es confon aquesta diàstasis abdominal amb una hèrnia quan la capa del teixit és molt fina i els òrgans sobresurten d’una manera molt evident. La diferencia és que la hèrnia té forma de llàgrima i és necessari la cirurgia per corregir-la, en canvi la diàstasis abdominal és una banda de teixit que amb tractament de fisioteràpia es corregeix en la majoria dels casos.

 

És important tractar la diàstasis abdominal ja que pot evolucionar cap a mals d’esquena, disfuncions del sòl pèlvic i altres patologies viscerals. En els casos més extrems pot derivar en una hèrnia a l’abdomen.

Abrir el chat
Hola, ¿cómo podemos ayudarte?