En el postpart, la fisioteràpia del sòl pèlvic és molt útil per a les mares. L’embaràs i el part provoquen molts canvis en els músculs del sòl pèlvic i el teixit connectiu, causant tot tipus de símptomes molestos i incòmodes per a les dones en el postpart.

Els músculs del sòl pèlvic s’estenen entre l’os púbic i el còccix i el suport de la bufeta, l’intestí i l’úter, el que ajuda a controlar la seva orina, femta, i el funcionament sexual. En el postpart es pot donar la condició que aquests músculs no estiguin en òptimes condicions afectant al control d’esfínters, que provocarien incontinència urinària o fecal, i a les relacions sexuals ja que ajuden a contraure i relaxar la vagina. En ocasions les funcions estan preservades en el postpart, però la dona experimenta símptomes dolorosos.

La fisioterapeuta valorarà el sòl pèlvic per determinar si la seva simptomatologia postpart ve per una afectació d’aquesta zona. Si és així la fisioterapeuta li proposarà el tractament més idoni, ja sigui en sessions individuals o en grup per recuperar la funcionalitat.

L’objectiu del tractament postpart és millorar el lliscament entre les estructures del sòl pèlvic, un correcte posicionament d’aquestes estructures i una bona contracció muscular per aconseguir una coordinació òptima de les funcions abans esmentades.

Quins condicions del postpart es poden evitar o recuperar amb fisioteràpia del sòl pèlvic?

Les següents condicions poden estar relacionades amb problemes del sòl pèlvic. Aquests problemes són particularment comuns en el postpart, però poden durar més enllà dels primers sis mesos després de donar a llum o incús aparèixer més tard.

Ptosis i diastasis

Potser és la més habitual en el postpart, degut a la debilitat dels músculs abdominals i els canvis posturals que s’han produït en els últims 9 mesos. Hi ha un descens dels òrgans i vísceres abdominals o una empenta d’aquests contra la pared abdominal. Visualment es veu com l’abdomen de la dona no torna al seu lloc.

Incontinència urinària

Les dones amb incontinència urinària en el postpart pateixen fuites d’orina quan esternuden, tossen o corren. Algunes dones senten un impuls irresistible freqüent o sobtada d’orinar, fins i tot quan la bufeta no està plena. D’altres són incapaços d’iniciar el flux d’orina a voluntat o buidar la seva bufeta completament en orinar.

Incontinència anal

Moltes dones en el postpart tenen dificultat per controlar els moviments dels gasos o la femta.

Dolor pèlvic-perineal

Això és comú en postpart, especialment en aquells casos que es patirà un esquinç o una episiotomia durant el part (El perineu és l’àrea de pell entre la vagina i l’anus). En ocasions el dolor no marxa després de la curació de la ferida ja que existeixen adherències o hipertonies que han de ser tractades.

Disfuncions sexuals

Algunes dones tenen dolor durant les relacions sexuals en el postpart durant molts mesos o fins i tot anys després del part. I algunes tenen dolor crònic, picor o cremor en la vagina i la pell externa que l’envolta. Això pot fer que sigui difícil de tolerar l’ús de roba ajustada i fins i tot la roba interior. Altres tenen el dolor durant la defecació. Aquests símptomes són causats sovint pels músculs del sòl pèlvic hipertònics o amb adherències, que poden conduir a teixits i terminacions nervioses inflamades.

Prolapse d'òrgans pèlvics

Quan en l’embaràs i el part es debiliten els músculs del sòl pèlvic, un o més dels òrgans als que es dona suport (l’úter, la bufeta o l’intestí) poden lliscar fora de lloc. La rehabilitació d’aquests músculs pot ajudar a prevenir o millorar aquesta condició.

Posa’t en contacte amb nosaltres i t’informarem sense compromís de com podem ajudar-te a recuperar-te després de donar a llum.