La incontinència urinària és un problema comú que disminueix la qualitat de vida, i tot i això és encara un tema tabú per a molts homes i dones.

Hi ha 2 tipus principals d’incontinència urinària. La primera, la incontinència urinària d’esforç (aproximadament 80% dels casos) pot ocórrer en el menor esforç com riure, tossir o salt. El segon és la incontinència urinària d’urgència (aproximadament 10% dels casos). Aquesta es manifesta per la incapacitat per retenir l’orina, causant necessitats urgents. També existeix la incontinència urinària mixta, que és una combinació dels 2 tipus.

Al voltant del 20% de les dones majors de 40 anys pateixen incontinència urinària provocada per una disminució de la capacitat de contraure certs músculs. Al voltant d’un terç de les dones embarassades (a causa del pes nadó que es recolza en el sòl pelvià, així com els grans estiraments musculars patits durant el part) també pateixen algun grau d’incontinència urinària.

La rehabilitació del sòl pèlvic és un mètode simple i eficaç per resoldre la incontinència urinària sense recórrer a la medicació o la cirurgia. Al final de la seva avaluació, el fisioterapeuta es prendrà el temps per explicar i donar-li un programa d’exercicis específics per a la seva condició. Aquests exercicis tindran com a objectiu millorar la funció dels músculs del sòl pèlvic. A partir de llavors, els tractaments consisteixen en ajustar el programa d’exercici, així com la possibilitat d’utilitzar, entre d’altres, l’estimulació muscular amb biofeedback. Totes aquestes tècniques són indolores.

Els tractaments de la incontinència urinària, un cop valorats i depenent del estadi en que es trobi la disfunció, es valorarà conjuntament amb el pacient la necessitat de realitzar el tractament de manera individual donant pautes per continuar el tractament a casa, o bé la possibilitat de realitzar classes en grup per supervisar de més a prop els exercicis fins la total recuperació.

Els resultats són notables després d’alguns tractaments si el programa és seguit a casa. Aquesta és una patologia molt més comú del que es pensa i no produeix cap molèstia parlar-ho amb un professional de la salut com el fisioterapeuta. No dubtis a trencar el silenci, contacta amb nosaltres.