Fisioteràpia i diàstasis abdominal dels rectes

La diàstasis abdominal dels rectes és una afecció bastant comú de l’embaràs i el postpart en què les meitats dreta i esquerra del múscul recte major de l’abdomen es separen per una distensió de la línia Alba (el teixit que els uneix).

L’ampliació i l’aprimament de la línia Alba en la diàstasis abdominal dels rectes es produeix en resposta a la força de l’úter que empeny contra la paret abdominal, conjuntament amb les hormones de l’embaràs que elastifiquen el teixit connectiu. Una línia mitja de més de 2 centímetres es considera problemàtica. La diàstasis abdominal dels rectes pot ocórrer en qualsevol moment a la segona meitat de l’embaràs, però és més freqüent després de l’embaràs quan la paret abdominal és laxe i el teixit ja no proporciona el suport adequat per al tors i els òrgans interns.

Un lleuger augment de la línia Alba és normal en els embarassos. La diàstasis abdominal dels rectes es produeix en aproximadament en el 30% de tots els embarassos.

Fisioteràpia i recuperació diàstasis abdominal dels rectes

La diàstasis abdominal dels rectes redueix la integritat i la força funcional de la paret abdominal i pot agreujar el mal d’esquena i la inestabilitat pèlvica. L’existència d’una separació dels rectes en un embaràs previ, predisposa a patir diàstasis de rectes en un segon embaràs. Les dones que esperen més d’un nadó, les dones menudes, les que tenen un augment de la curvatura lumbar, o amb el to muscular abdominal pobre estan en major risc. La genètica també juga un paper important. Per a algunes dones, és simplement com el seu cos respon a l’embaràs.

No existeix molta evidència científica sobre quin és el millor procés per tractar la diàstasis abdominal, però sí existeix un consens entre els professionals sanitaris que ens hi dediquem sobre com s’ha d’abordar la diàstasis de rectes.

Desmentir alguns mites que existeixen al voltant de la diàstasis abdominal dels rectes

– La diàstasis abdominal dels rectes provoca un dany permanent en el seu abdomen.

– La diàstasis abdominal dels rectes requereix reparació quirúrgica.

– La diàstasis abdominal dels rectes provoca inflor permanent de l’abdomen.

– La diàstasis abdominal dels rectes causa dolor.

– Els músculs abdominals sempre serà més feble després del part.

– Totes les dones han d’esperar almenys sis setmanes després del part abans de començar els exercicis abdominals o programa de recuperació postpart.

Autodiagnòstic de la diàstasis abdominal dels rectes

1. Estiris cap per amunt amb els genolls flexionats i les plantes dels peus a terra.

2. Col·loqui una mà darrere del cap, i l’altra mà sobre l’abdomen, amb els dits a través de la seva línia mitjana a nivell del seu melic.

3. Amb la seva paret abdominal relaxada, pressioni suaument els seus dits en el seu abdomen.

4. Porti el seu mentó a tocar l’esternó aproximant el tòrax a la pelvis.

5. Mogui els dits a través de la seva línia mitjana, buscant els costats dret i esquerre del múscul recte abdominal.

No s’espanti si nota un “forat” a l’abdomen en les primeres setmanes després del part, en aquests moments el teixit connectiu en la línia Alba és laxe. Progressivament recuperarà la seva antiga densitat i elasticitat, i el “forat” es convertirà en menys profunda, i si fa els exercicis adequats en més estret també.

Diagnòstic diàstasis abdominal dels rectes

Signes de la diàstasis abdominal dels rectes

– Una diferència de més de 2 dits quan el recte abdominal està en contracció.

– La separació dels rectes abdominals no es redueix a mesura que contrau la paret abdominal.

– Es pot veure un petit turó que sobresurt al llarg de la longitud de la línia Alba.

Tractament i recuperació de la diàstasis abdominal dels rectes

Abans d’iniciar la recuperació de la diàstasis abdominal dels rectes és necessari que la valori un professional per tal d’orientar-la en els exercicis i les teràpies idònies en cada moment del procés.

Actualment tant l’experiència clínica com l’evidència científica conclouen en que la combinació del treball de múscul transvers de l’abdomen i la electroestimulació dels músculs rectes de l’abdomen és la manera més eficaç de tractar la diàstasis abdominal dels rectes. També s’utilitza els embenats neuromusculars (kinesiotape) per potenciar l’efecte del tractament anterior tot i que no existeix evidència científica de la seva eficàcia. Us detallem en que consisteix cada punt.

– Treball múscul transvers de l’abdomen Es busca treballar el múscul abdominal que exerceix la funció de faixa natural del cos reduint la pressió de les vísceres sobre la paret abdominal amb diàstasis. D’aquesta manera s’evita tant l’hernia abdominal com l’augment de la separació dels rectes. En aquest punt es sol utilitzar la gimnàstica abdominal hipopressiva tot i que es complementa amb altres tipus d’estimulació muscular.

 

Tractament diàstasis abdominal dels rectes

– Electroestimulació dels músculs rectes de l’abdomen. Quan existeix diàstasis abdominal dels rectes està desaconsellat realitzar exercicis abdominals típics coneguts com Crunch. Es desaconsellen perquè durant l’exercici es dona un augment de la pressió intrabdominal que pot empitjorar la diàstasis. Amb l’electroestimulació s’aconsegueix treballar els músculs rectes de l’abdomen sense augmentar la pressió intrabdominal.

– Kinesiotape per la diàstasis abdominal dels rectes. Mitjançant un sistema de “X”, s’intenta aproximar de manera mecànica els dos rectes perquè la recuperació sigui més ràpida i eficaç.

Recuperació de la diàstasis abdominal dels rectes

Es considera que diàstasis abdominal dels rectes s’ha resol quan la separació entre els dos rectes és menor a dos dits d’ample i quan la línia Alba torna a ser un teixit dens i elàstic. Amb el treball idoni durant el postpart i la supervisió adequada la resolució de la diàstasis abdominal dels rectes es produeix al voltant dels 9 mesos, depenent de quin sigui la separació de la que es parteix. En aquest punt ja no ha de notar que tingui un forat a l’abdomen En aquest moment jo no existeix el risc d’hèrnia o altres problemes associats a la diàstasis abdominal dels rectes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *