Espatlla dolorosa

A Europa el 19% de la població patirà mal d’espatlla com a mínim un cop a la vida, i en el 60% dels casos el mantindrà durant un any o més. En consulta correspon a 1/4 part de les visites per dolor. El motiu pot estar en la mateixa articulació (causa intrínseca) o pot provenir d’alguna àrea propera (causa extrínseca), el diferenciar quina estructura està implicada farà disminuir el temps de la lesió i resoldre-la amb èxit.

Fisioterapia L'Hospitalet del Llobregat

La causa intrínseca més comú són les tendinitis, especialment la del múscul supraespinós. Això és degut a que en el seu recorregut passa per un canal estret entre dos ossos on es veu compromès si l’articulació no es mou correctament. El símptoma més característic és el dolor ben localitzat a la cara anterior de l’espatlla, especialment quan aixequem el braç per sobre el cap.

La causa extrínseca més habitual son els problemes cervicals que provoquen dolor irradiat per pinçament d’un nervi. Aquest és més difús i apareix en certes posicions en repòs o be certs moviments del cap.

Com dèiem l’èxit del tractament radica en corregir allò que no funciona bé, ja sigui a la mateixa espatlla o be alguna zona allunyada. Posarem un exemple de disfunció allunyada.

Osteopatia L'Hospitalet del Llobregat

La columna vertebral té la característica de tenir 3 corbes, dues lordosis i una cifosi. La cifosi correspon a la zona de les vertebres dorsals, és la corba del mig en la imatge, i queda a la mateixa alçada que les escàpules. Quan més pronunciada tenim la cifosi dorsal, quan més corba fa, més ens desplaça l’escàpula cap als laterals del cos i això tindrà gran influència en la biomecànica i funcionament de la nostra espatlla. Podeu probar de porsar les mans a la cintura i portar els colzes cap endavant i enrere, si ho torneu a fer encorbant l’esquena veureu que podeu portar-los més recorregut endavant però menys enrere. Això és un exemple de com la posició de l’esquena influeix en l’espatlla.

Potser ara és més fàcil entendre com un problema de tendó de l’espatlla o d’una altre estructura pot estar afectada per una mala posició de l’esquena. Llavors el tractament ha d’anar encarat a corregir la corbatura de l’esquena i la influència que té en la funció de l’espatlla i el braç.

Ignasi Rodríguez. Clínica FIO2.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *