Acupuntura

Acupuntura L'Hospitalet del Llobregat - Clínica FIO2

L’acupuntura és una tècnica de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) que tracta les patologies a través d’unes fines agulles que es col·loquen en determinats punts del cos. Aquests punts estan repartits a través de meridians per la superfície corporal i estimulant-los amb la punció per agulla aconseguim desencadenar reaccions en l’àmbit de neurotransmissors, actuant a diferents nivells corporals.A més d’estímuls neurològics, el tractament amb acupuntura provoca estímuls locals i regionals que provoquen reaccions de secreció o d’inhibició de substàncies químiques orgàniques.

Des del punt de vista de la MTX, l’acupuntura actua restablint els desequilibris energètics del Qi produïts per agents interns o externs, actuant en els nivells per on flueix aquesta energia vital: els meridians. Es descriuen 12 meridians principals, 8 meridians extraordinaris, a més d’altres canals, tots ells interconnectats. A part dels meridians es coneixen més de 1.000 punts d’acupuntura pels quals es pot accedir a la regulació del Qi.

L’acupuntura està reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de 1979 com a mètode efectiu per al tractament del dolor i altres patologies.

Acupuntura L'Hospitalet del Llobregat - Clínica FIO2

Com s’aplica el tractament d’acupuntura?

Per a l’aplicació del tractament s’utilitzen agulles d’acer inoxidable, estèrils i d’un sol ús. El pacient es tomba sobre la llitera bé sigui en decúbit supí o pron segons els punts a tractar i es col·loquen les agulles, un cop aquestes han estat col·locades es poden realitzar diferents tècniques de manipulació. El pacient romandrà amb les agulles 20 minuts, després dels quals les agulles es retiren i es rebutgen.

Quines patologies es poden tractar amb acupuntura?

L’acupuntura, és un tractament normalment utilitzat per a l’alleugeriment del dolor encara que també s’utilitza per a tractar una àmplia gamma d’altres malalties. L’acupuntura té múltiples aplicacions, entre les quals destaquem totes les patologies del sistema musculoesquelètic, bé sigui per millorar símptomes en malalties reumatològiques, per alleujar el dolor en malalties cròniques o per tractar episodis aïllats de dolor agut; també cal tenir en compte la poca freqüència amb què apareixen efectes secundaris, per això, és un tractament d’elecció.

Cal destacar entre les múltiples possibilitats del tractament, que l’acupuntura és una tècnica relaxant, que indueix a una major sensació de benestar.

Acupuntura L'Hospitalet del Llobregat - Clínica FIO2

Quan no es pot aplicar l’acupuntura?

No hi ha cap contraindicació absoluta per realitzar el tractament d’acupuntura, fins i tot si es prenen medicaments que afectin la coagulació de la sang, com anticoagulants orals o heparines, es pot realitzar sense problemes. Si s’estan prenent aquests medicaments serà important informar el terapeuta per poder actuar amb la màxima cura necessària per evitar hematomes.

És dolorós el tractament amb acupuntura?

El tractament basat en l’acupuntura no és dolorós, ja que s’utilitzen agulles molt fines, i per tant, és pràcticament inapreciable la seva inserció en la pell, però, cal tenir en compte que les sensacions produïdes durant la manipulació d’aquestes per augmentar el seu efecte beneficiós pot variar d’un pacient a un altre, des de sensacions de pressió, escalfor, descompressió, formigueig, entre moltes altres.

Acupuntura L'Hospitalet del Llobregat - Clínica FIO2

Cada quan es realitzen les sessions d’acupuntura?

La freqüència del tractament varia segons el tipus de patologia a tractar, variant entre dues sessions setmanals en els casos més aguts i una sessió setmanal o quinzenal en casos de patologies cròniques.

Acupuntura L'Hospitalet del Llobregat - Clínica FIO2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *